Menu

Yoga på Västerviks fängelse

Yoga är en träningsform för både kroppen och själen. Den ger både fysisk och mental avslappning. Under de senaste decennierna har yoga som trend stadigt ökat. Idag kommer influenserna lika mycket ifrån Hollywood som från Indien. Under 90-talet började yogautövandet nå en bredare publik än innan, och kändisar som Madonna, Sting och Christy Turlington blev moderna ambassadörer för träningsformen. Det är en träningsform som på många sätt ligger i tiden och som är ett bra komplement till vår västerländska livsstil. Vi har ofta en för stillasittande livsstil, och yoga är en bra träningsform för att motverka dess negativa konsekvenser.

Yoga har nått svenska fängelser

Under de senaste åren har träningsformen även nått svenska fängelser. Sedan 2009 har man tränat yoga på anstalten Västervik norra, med bra resultat. Yoga för internerna har bidragit till en lugnare stämning på fängelset. Man tränar en gång i veckan, varje torsdag. Passet innehåller både andningsövningar och mer dynamiska övningar. Träningen har visat sig effektiv för att hålla negativa tankar i styr, något som annars kan vara väldigt svårt i ett fängelse. De som går på yogapassen har blivit mindre konfliktbenägna. Yoga har fungerat bra som ”anger management”-terapi, med sin djupavslappning och övningar i medveten andning. I dag är det fem av 14 avdelningar i Västervik som tränar yoga.

Yoga bra för att hantera ilska

Yoga ger kontakt med kropp och andning, något som ska ge lite ”space” mellan en känsla och och utlevelsen av den. Genom att fokusera på sin andning och lugna sig om man blir arg över något kan man stoppa en överdriven reaktion. Många som hamnar i kriminella sammanhang har problem med just ilska, som då lätt kan eskalera till mer våldsamma reaktioner. Yoga kan träna sinnet att reagera annorlunda. När man får utrymme att betrakta sig själv, kan man också börja välja andra sätt att agera på. Många vetenskapliga undersökningar har visat att yoga minskar impulsivitet, ångest och ilska, som alla är vanliga beståndsdelar i ett kriminellt beteende.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity