Menu

STYRKETRÄNING – ETT BRA KOMPLEMENT TILL YOGA

Styrketräning bygger muskelmassa, minskar risken för att drabbas av benskörhet, ger bättre hållning och hjälper dig att orka mer i vardagen. Därför är styrketräning ett både utmärkt och nödvändigt komplement till alla andra träningsformer, och det gäller också dig som normalt bara tränar yoga.

HUR KAN STYRKETRÄNING HJÄLPA MIG MED YOGAN?

Naturligtvis stärker du dina muskler även när du tränar yoga. Men eftersom du bara arbetar med din egen kroppsvikt når du efter ett tag en platå. För att bli ännu starkare krävs att du tillför träning med vikter. Styrketräning med vikter kan hjälpa dig förbättra dina positioner. När du blir starkare och därför orkar hålla positioner längre har du också större möjligheter att utöka ditt rörelseomfång. Till exempel kan starkare axlar göra det enklare att hålla yogapositionen nedåtgående hunden så länge som du vill och om du inte kämpar med att hålla positionen kan du också gå djupare in i den.

VAD KRÄVS FÖR ATT STYRKETRÄNA?

Det är lätt att utrusta hemmet för styrketräning. Allt som krävs är egentligen en träningsbänk, en uppsättning hantlar och kanske en kettlebell. De är lätta att stuva undan och fungerar också om du har begränsat med utrymme. Med den utrustningen kan du utföra övningar för varje muskelgrupp.

Om du redan är medlem på ett gym kan du också börja med styrketräningen där. Där finns mest troligt både viktmaskiner och fria vikter. Maskinerna är bra för nybörjare eftersom de gör det lätt att göra rätt. De begränsar dock ditt rörelseomfång och balanserar vikten åt dig. Det kan förvisso kännas tryggt i början, men du missar viktiga moment som ger dig den styrka du behöver både för yogan och för vardagen. Fria vikter ger dig en mer allsidig träning eftersom du måste stabilisera vikten själv. Precis det måste du göra om du ska flytta ett skåp, bära ett barn uppför en trappa eller hålla en yogaposition under en längre tid.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity